Tradičné lasagne s boloňskou omáčkou
Lasagne s boloňskou omáčkou, to je spojenie výnimočného mäsového ragú s jemným krémovým bešamelom a lahodným cestom urobeným doma. Jedná sa o taliansku špecialitu z oblasti Emilia Romagna známu na celom svete. Príprava tohto špecifického jedla vyžaduje pokročilé znalosti kuchára a dostatok času (talianske gazdinky si často urobia väčšie množstvo ragú, ktoré sa dá zamraziť a to celú prípravu urýchli), táto trojkombinácia je ale tak chutná, že vyburcuje k extáze všetky vaše chuťové bunky. Poďme na to ?:
Recept – Lasagne alla Bolognese – Lasagne s boloňskou omáčkou (pre 4 osoby):
Suroviny na ragú:
300 g mletého mäsa (hovädzie a bravčové)
1 stredná cibuľa, 1 mrkva, 1 stonkový zeler
1 l pasírovaných paradajok
2 PL cukru
Olej, soľ, korenie
Postup pri príprave ragú:
-
Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na drobno nakrájanú mrkvu a zeler, trochu osmažíme a pridáme mleté mäso.
-
Celé za občasného miešania chvíľu orestujeme a potom zalejeme pasírovanými paradajkami, dochutíme soľou a korením a necháme na slabom ohni vrieť aspoň 30 minút. Občas premiešame.
-
Medzitým si pripravíme bešamel.
Suroviny na bešamel:
1 l mlieko
100 g maslo
100 g hladká múka
Soľ, muškátový orech
Postup pri príprave bešamelu:
-
Na rozpustenom masle osmažíme múku, zalejeme mliekom a miešame do správnej hustoty – cca 2-3 minúty necháme prevrieť. Dochutíme soľou a muškátovým orechom.
-
Je potrebné neustále miešanie, zmes zvykne prihorieť.
Suroviny na cesto:
400 g hladká múka
4 vajcia
2 PL olivového oleja
1 ČL soli
Postup pri príprave cesta:
-
Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto, zabalíme do vlhkej utierky a necháme ho v chlade 15 minút odpočívať.
-
Potom z cesta vyvaľkáme tenké pláty, alebo ich vytvoríme pomocou strojčeka na rezance.
-
Do osolenej vriacej vody vkladáme po 1 pláte a uvarené ukladáme priamo do pekáča.
Postup pri príprave lasagní s boloňskou omáčkou:
-
Pekáč vymastíme a jeho dno pokryjeme trochou pripraveného ragú.
-
Na ragú uložíme jednu vrstvu plátov cesta, potrieme bešamelom, naň navrstvíme ďalšie ragú a posypeme parmezánom. Toto opakujeme aspoň 3-4 krát.
-
Pozatláčame okraje a naplnený pekáč dáme do vyhriatej rúry. Pri teplote cca 170 stupňov Celzia pečieme 30-40 minút.
-
Ak cesto bude puchnúť v priebehu pečenia, popicháme ho vidličkou.
-
Pre zlepšenie chuti je možné medzi jednotlivé vrstvy i na povrch lasagní pridať nakrájanú mozarellu.
Dobrú chuť!
TLAČENÁ KNIHA O TALIANSKU, CESTOVANÍ, VARENÍ A ŽIVOTNOM ŠTÝLE TALIANOV:
Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY .
K objednávke posielame malý darček zadarmo.
E-KNIHA PLNÁ TALIANSKYCH RECEPTOV:
Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje. E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).
Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu – nahliadnite dovnútra, pribudli nám novinky:
Naše knihy
Darčekové perá s nápisom
Nálepka “Talianske srdce”
Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.
Taliansko ♥ srdcom