Tradičné lasagne s boloňskou omáčkou

Tradičné lasagne s boloňskou omáčkou

Lasagne s boloňskou omáčkou, to je spojenie výnimočného mäsového ragú s jemným krémovým bešamelom a lahodným cestom urobeným doma. Jedná sa o taliansku špecialitu z oblasti Emilia Romagna známu na celom svete. Príprava tohto špecifického jedla vyžaduje pokročilé znalosti kuchára a dostatok času (talianske gazdinky si často urobia väčšie množstvo ragú, ktoré sa dá zamraziť a to celú prípravu urýchli), táto trojkombinácia je ale tak chutná, že vyburcuje k extáze všetky vaše chuťové bunky. Poďme na to ?:

Recept – Lasagne alla Bolognese – Lasagne s boloňskou omáčkou (pre 4 osoby):

Suroviny na ragú:

300 g mletého mäsa (hovädzie a bravčové)

1 stredná cibuľa, 1 mrkva, 1 stonkový zeler

1 l pasírovaných paradajok

2 PL cukru

Olej, soľ, korenie

Postup pri príprave ragú:

  1. Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na drobno nakrájanú mrkvu a zeler, trochu osmažíme a pridáme mleté mäso.

  2. Celé za občasného miešania chvíľu orestujeme a potom zalejeme pasírovanými paradajkami, dochutíme soľou a korením a necháme na slabom ohni vrieť aspoň 30 minút. Občas premiešame.

  3. Medzitým si pripravíme bešamel.

Suroviny na bešamel:

1 l mlieko

100 g maslo

100 g hladká múka

Soľ, muškátový orech

Postup pri príprave bešamelu:

  1. Na rozpustenom masle osmažíme múku, zalejeme mliekom a miešame do správnej hustoty – cca 2-3 minúty necháme prevrieť. Dochutíme soľou a muškátovým orechom.

  2. Je potrebné neustále miešanie, zmes zvykne prihorieť.

Suroviny na cesto:

400 g hladká múka

4 vajcia

2 PL olivového oleja

1 ČL soli

Postup pri príprave cesta:

  1. Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto, zabalíme do vlhkej utierky a necháme ho v chlade 15 minút odpočívať.

  2. Potom z cesta vyvaľkáme tenké pláty, alebo ich vytvoríme pomocou strojčeka na rezance.

  3. Do osolenej vriacej vody vkladáme po 1 pláte a uvarené ukladáme priamo do pekáča.

Postup pri príprave lasagní s boloňskou omáčkou:

  1. Pekáč vymastíme a jeho dno pokryjeme trochou pripraveného ragú.

  2. Na ragú uložíme jednu vrstvu plátov cesta, potrieme bešamelom, naň navrstvíme ďalšie ragú a posypeme parmezánom. Toto opakujeme aspoň 3-4 krát.

  3. Pozatláčame okraje a naplnený pekáč dáme do vyhriatej rúry. Pri teplote cca 170 stupňov Celzia pečieme 30-40 minút.

  4. Ak cesto bude puchnúť v priebehu pečenia, popicháme ho vidličkou.

  5. Pre zlepšenie chuti je možné medzi jednotlivé vrstvy i na povrch lasagní pridať nakrájanú mozarellu.

Dobrú chuť!

TLAČENÁ KNIHA O TALIANSKU, CESTOVANÍ, VARENÍ A ŽIVOTNOM ŠTÝLE TALIANOV:

Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY .

K objednávke posielame malý darček zadarmo.

E-KNIHA PLNÁ TALIANSKYCH RECEPTOV:

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápojeE-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.

Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu – nahliadnite dovnútra, pribudli nám novinky:

Naše knihy

Naše plecháčiky
Naše zápisníky

Darčekové perá s nápisom

Nálepka “Talianske srdce”

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko  srdcom

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je Logo-TS-2-1024x996.png



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *