Domáce zemiakové gnocchi (knedličky) s paradajkovou omáčkou a bazalkou

Domáce zemiakové gnocchi (knedličky) s paradajkovou omáčkou a bazalkou

V Taliansku sa halušky/knedličky/gnocchi zvyčajne podávajú po predjedle ako prvý chod (alebo primo piatto) namiesto cestovín. Po nich mäso s prílohou (secondo piatto e contorno). V tomto prípade sú porcie menšie. Gnocchi však môžu byť rovnako podávané aj ako hlavný chod, vtedy porcie veľkosťou zodpovedajú hlavnému jedlu. Nie je dôležité pod akým názvom ich poznáte, ale to, že vám chutia! … A nebojíte sa vysúkať rukávy a pustiť sa do ich prípravy. Verte či neverte, domáce sú najlepšie!

Recept – Gnocchi di patate al pomodoro e basilico – zemiakové knedličky s paradajkovou omáčkou a bazalkou (pre 6 osôb):

Suroviny:

1 kg uvarených zemiakov (múčnatý typ C)

300 g hladkej múky (alebo podľa potreby)

0,5 l pasírovaných paradajok

1 stredná cibuľa

2 strúčiky cesnaku

Olivový olej

Soľ, cukor

Lístky bazalky

50 g strúhaný syr Grana Padano alebo parmezán

Postup:

  1. Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Použijeme osolenú vodu s dvomi lyžičkami soli. Varíme cca 30 minút tak, aby zemiaky neboli prevarené. Uvarené zemiaky ošúpeme a ešte teplé rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka alebo jemno nastrúhame.
  2. Do hrnca s rozmixovanými zemiakmi pridáme jednu lyžičku soli a hladkú múku. Nepridávajte celé pripravené množstvo múky, časť si necháme a pridávame až podľa potreby, ak sa cesto veľmi lepí.
  3. Z hotového cesta, ktoré nie je úplne tuhé, ale ani sa príliš nelepí, vyvaľkáme dlhé hady. Pracujeme na drevenej doske alebo pracovnej doske vysypanej múkou.
    Cesto krájame na menšie kúsky, halušky asi 1-2 cm dlhé. Tie ešte roztlačíme vidličkou a tým na nich vytvoríme aj peknú vzorku. Na druhej strane vznikne priehlbinka od prsta.
  4. Varíme v osolenej vode asi tri minúty. Dovtedy, kým halušky nevyplávajú na povrch.
  5. Pripravíme si paradajkovú omáčku. Vo väčšom hrnci orestujeme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Ku koncu prihodíme dva nakrájané strúčiky cesnaku. Zalejeme jednou plechovkou olúpaných rajčín (0,5 l) a dobre premiešajte. Omáčku ochutnáme a pridáme podľa potreby soľ a cukor. Dáme pod pokrievku a necháme na miernom ohni variť 10-15 minút. Po odstavení z ohňa vmiešame natrhanú čerstvú bazalku.
  6. Do hrnca s hotovou omáčkou prihodíme gnocchi, poriadne ich zamiešame a môžeme servírovať.
  7. Ozdobíme strúhaným syrom a čerstvou bazalkou.

Poznámka: Omáčku si môžeme zvoliť presne takú, akú máme najradšej, napr. aj s pestom alebo štyrmi druhmi syra.

Dobrú chuť!

TLAČENÁ KNIHA O TALIANSKU, CESTOVANÍ, VARENÍ A ŽIVOTNOM ŠTÝLE TALIANOV:

Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY .

K objednávke posielame malý darček zadarmo.

E-KNIHA PLNÁ TALIANSKYCH RECEPTOV:

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápojeE-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.

Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu:

Naše knihy

Naše zápisníky
Darčekové perá s nápisom
Nálepka “Talianske srdce”

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko  srdcom

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je Logo-TS-2-1024x996.png



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.