Crostata – jednoduchý, napriek tomu jemný a delikátny taliansky koláč
Crostata, čiže koláč, je perfektná voľba na akúkoľvek príležitosť a v podstate pre každého. Môžete ju servírovať návšteve ako prílohu k popoludňajšej káve alebo čaju, je vhodná a zasýti aj ako raňajky alebo dezert po obede. Jedná sa o tradičné, dokonca až rustikálne, talianske sladké pečivo, ktoré má nespočetne veľa variácií. Prvá známa zmienka o crostate je z roku 1465 od neapolského kuchára s menom Martino da Como. Tento koláč je typický pre oblasť Neapola a tiež Lombardie. V týchto oblastiach ju nájdeme nielen ako crostatu, ale aj pod názvom coppi alebo sfogliate. Poďme si spolu urobiť crostatu, v ktorej sa spája jemnosť talianskeho tvarohu ricotta a kyslastá chuť jabĺk.
Recept – Crostata di mele e ricotta – (dávka na koláčovú formu o priemere cca 30 cm, 8 porcií):
Cesto:
120g masla
300g polohrubej múky
100g práškového cukru
1 vajce + 1 žĺtok (stredná veľkosť)
½ prášku do pečiva
Plnka:
500g ricotta
2 vajcia
100g cukor kryštál
Nastrúhaná kôra z ½ citróna
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
5-6 väčších jabĺk, očistených, nakrájaných na mesiačiky a pokvapkaných citrónovou šťavou
Marhuľový džem
Postup:
- Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, vytvoríme z neho bochník a odložíme ho zabalený do priesvitnej fólie do chladu.
- Medzitým si pripravíme plnku. Ricottu rozmiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a lyžicu škrobu. Dobre premiešame a na záver opatrne primiešame tuhý sneh z bielkov.
- Cesto vyvaľkáme do okrúhlej formy tak, aby siahalo na okraje. Prípadný zvyšok cesta si odložíme na dozdobenie koláča buď formou mriežky alebo ozdobného okraja formy.
- Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku, na vrch plnky poukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk a potrieme ich riedkym marhuľovým džemom.
- Z odloženého cesta vytvoríme na vrch mriežku alebo ozdobný okraj po obvode formy (šúľaním alebo nakrájaním pásikov z rozvaľkaného cesta). Na záver môžeme mriežky potrieť rozšľahaným bielkom alebo mliekom.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 30-40 minút až kým sa povrch nezačervená (nie teplovzdušná rúra).
- Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Koláč krájame až vychladnutý (ak to dovtedy vydržíme ? ).
Tip na vylepšenie: Do plnky môžeme pridať hrozienka alebo brusnice namočené v rume alebo čokoládové kúsky.
Namiesto jabĺk môžeme použiť slivky, višne, marhule, hrušky alebo broskyne. Kto preferuje koláče bez ovocia, môže siahnuť po plnke z nutelly. Fantázia má zelenú…
Dobrú chuť!
Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY .
K objednávke posielame malý darček zadarmo.
E-KNIHA S TALIANSKYMI RECEPTAMI
Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje. E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).
E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.
Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu:
Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.
Taliansko ♥ srdcom