Crostata – jednoduchý, napriek tomu jemný a delikátny taliansky koláč

Crostata – jednoduchý, napriek tomu jemný a delikátny taliansky koláč

Crostata, čiže koláč, je perfektná voľba na akúkoľvek príležitosť a v podstate pre každého. Môžete ju servírovať návšteve ako prílohu k popoludňajšej káve alebo čaju, je vhodná a zasýti aj ako raňajky alebo dezert po obede. Jedná sa o tradičné, dokonca až rustikálne, talianske sladké pečivo, ktoré má nespočetne veľa variácií. Prvá známa zmienka o crostate je z roku 1465 od neapolského kuchára s menom Martino da Como. Tento koláč je typický pre oblasť Neapola a tiež Lombardie. V týchto oblastiach ju nájdeme nielen ako crostatu, ale aj pod názvom coppi alebo sfogliate. Poďme si spolu urobiť crostatu, v ktorej sa spája jemnosť talianskeho tvarohu ricotta a kyslastá chuť jabĺk.

Recept – Crostata di mele e ricotta – (dávka na koláčovú formu o priemere cca 30 cm, 8 porcií):

Cesto:

120g masla

300g polohrubej múky

100g práškového cukru

1 vajce + 1 žĺtok (stredná veľkosť)

½ prášku do pečiva

Plnka:

500g ricotta

2 vajcia

100g cukor kryštál

Nastrúhaná kôra z ½ citróna

1 polievková lyžica kukuričného škrobu

5-6 väčších jabĺk, očistených, nakrájaných na mesiačiky a pokvapkaných citrónovou šťavou

Marhuľový džem

Postup:

  1. Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, vytvoríme z neho bochník a odložíme ho zabalený do priesvitnej fólie do chladu.
  2. Medzitým si pripravíme plnku. Ricottu rozmiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a lyžicu škrobu. Dobre premiešame a na záver opatrne primiešame tuhý sneh z bielkov.
  3. Cesto vyvaľkáme do okrúhlej formy tak, aby siahalo na okraje. Prípadný zvyšok cesta si odložíme na dozdobenie koláča buď formou mriežky alebo ozdobného okraja formy.
  4. Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku, na vrch plnky poukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk a potrieme ich riedkym marhuľovým džemom.
  5. Z odloženého cesta vytvoríme na vrch mriežku alebo ozdobný okraj po obvode formy (šúľaním alebo nakrájaním pásikov z rozvaľkaného cesta). Na záver môžeme mriežky potrieť rozšľahaným bielkom alebo mliekom.
  6. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 30-40 minút až kým sa povrch nezačervená (nie teplovzdušná rúra).
  7. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Koláč krájame až vychladnutý (ak to dovtedy vydržíme ? ).

Tip na vylepšenie: Do plnky môžeme pridať hrozienka alebo brusnice namočené v rume alebo čokoládové kúsky.

Namiesto jabĺk môžeme použiť slivky, višne, marhule, hrušky alebo broskyne. Kto preferuje koláče bez ovocia, môže siahnuť po plnke z nutelly. Fantázia má zelenú…

Dobrú chuť!

Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY .

K objednávke posielame malý darček zadarmo.

E-KNIHA S TALIANSKYMI RECEPTAMI

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápojeE-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.

Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu:

Naše knihy
Darčekové perá s nápisom
Nálepka “Talianske srdce”

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko srdcom

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je Logo-TS-2-1024x996.png



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *