Ostrov Capri – najnezabudnuteľnejší z talianskych ostrovov – potulky Neapolským zálivom 3. časť
Podarilo sa mi navštíviť ostrov Capri. Jupíííííííí!!!
Plavba
Bolo to síce len na jeden deň, ten deň za to ale stál. Prvým ranným lodným trajektom z Castellammare di Stabia sme sa preplavili do prístavu Marina Grande na ostrove Capri. Okrem tohto prístavu, ktorý je využívaný najviac, druhým – oveľa menším prístavom – je Marina Piccola. Po vylodení sme sa ako prvé rozhodli absolvovať plavbu s výkladom na menšej loďke okolo celého ostrova. Plavba netrvala dlho, zato sme sa dozvedeli veľa dôležitých informácií a celodenné dobrodružstvo mohlo začať.
Ostrov
Poloha ostrova je južná strana neapolského zálivu, ostrov spadá pod Kampániu. Žije tu cca 12 tisíc obyvateľov. Ostrov je prevažne skalnatý s ostrými útesmi padajúcimi do mora, sú na ňom dve väčšie mestá – Capri (hlavné mesto ostrova) a Anacapri. Okrem týchto dvoch obývaných miest sú po ostrove rozsypané vily a domčeky, podľa nášho výkladu na lodi – medzi nimi najznámejší celebritní majitelia sú Sophia Loren alebo Giorgio Armani. Nezameniteľným symbolom ostrova sú kamenné útesy vyčnievajúce z mora – I Faraglioni. Príroda je tam krásna, more tyrkysové, ostrov zelený, v sezóne plný nádherného kvetenstva.
Návštevníci
Návštevníci sa delia na dve skupiny – tí majetnejší, ktorí si môžu dovoliť prenajať jednu z prekrásnych víl alebo sa ubytovať v nie práve najlacnejších hoteloch a potom tí druhí, ktorí na ostrov prichádzajú ráno, strávia tu jeden pekný deň a večer sa vracajú do svojej domácej destinácie.
Vila San Michele
Zaujal ma príbeh vily San Michele. Nachádza sa v mestečku Anacapri, kde Axel Munthe – švédsky lekár a spisovateľ, objavil základy rímskej vily, na ktorých sa rozhodol postaviť svoju vilu. Jeho pôsobenie na Capri opísal v „Knihe o San Michele“ (prvý krát vydaná v roku 1929), ktorá bola preložená do vyše štyridsiatich jazykov. Opisuje v nej každodenný život ľudí, ale aj svoj, na ostrove Capri.
Šalát Caprese
Najznámejším jedlom na ostrove je šalát Caprese (Insalata Caprese) – v preklade šalát z Capri. Je to môj obľúbený letný šalát. Jeho príprava je jednoduchá. Stačí nakrájať čerstvý syr mozzarella (ideálne mozzarella di bufala) a paradajky, posoliť, okoreniť, pokvapkať olivovým olejom a ozdobiť lístkami bazalky. A šalát je pripravený na podávanie. Je dobrý samotný, ale ešte lepší s čerstvým chrumkavým pečivom. Pekné na ňom je to, že obsahuje farby talianskej vlajky (zelená, biela, červená). V Taliansku sa servíruje hlavne ako predjedlo. Dobrú chuť!
Tlačená kniha o Taliansku a cestovaní:
V našom E-shope si môžete objednať tlačenú knihu s názvom “Taliansko a láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”. Viac o knihe sa dozviete aj v menu pod záložkou “KNIHY”.Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.
Taliansko ♥ srdcom