Druhy talianskej ryže a ich použitie

Druhy talianskej ryže a ich použitie

3 typy ryže vhodnej na prípravu talianskeho rizota – poznáte ich všetky?

Možno ešte stále niekto nevie, že okrem klasickej guľatozrnnej ryže, ktorá sa u nás používa najčastejšie, existuje množstvo ďalších druhov ryže a ich využitie je rôznorodé. Ryža patrí medzi najstaršie pestované obilniny na svete. Je hlavnou potravinou zhruba polovice svetovej populácie. Po väčšinu svojej dlhej histórie bola ryža pestovaná hlavne v Ázii. Arabi ju potom predstavili starovekému Grécku, odkiaľ ju Alexander Veľký priviezol do Indie a postupne sa rozšírila aj do Španielska, Francúzska a v 17. storočí bola privezená do Južnej Ameriky počas španielskej kolonizácie. Najväčším producentom ryže v Európe je Taliansko, kde sa vyprodukuje viac ako polovica európskej produkcie. Ryža pestovaná v Taliansku je väčšinou krátka, guľatá, v tvare súdku, úplne iná ako ryža dlhozrnná.

Existujú štyri kategórie na základe veľkosti zrna (nie na základe kvality ryže):

  • Comune – ryža určená do polievok a na sladké dezerty, často varená v mlieku, doba varenia cca 12-13 minút
  • Semifino – ryža vhodná na prípravu predjedla, doba varenia 13-15 minút
  • Fino – ryža určená na prípravu príloh a rizota, doba varenia 14-16 minút
  • Superfino – taktiež druh ryže určený na prípravu rizota, doba varenia 16-18 minút

Práve kategória ryže superfino je typ, ktorý sa najviac používa na prípravu rizota, pričom odroda Arborio je najviac používaná mimo Talianska. Avšak benátski kuchári dávajú prednosť odrode Carnaroli, ktorá bola vynájdená v 50. rokoch 20. storočia. A nakoniec ryža Vialone Nano je tiež populárna – hlavne s odrodou Veronese.

#1 Arborio ryža 

Je špeciálny druh najznámejšej a najrozšírenejšej perličkovitej ryže na talianske rizotá al dente. Je to ryža, ktorá sa nemusí oplachovať, počas varenia má tendenciu výrazne zväčšovať svoj objem až na päťnásobok svojej pôvodnej hmotnosti a po uvarení má lepivú krémovitú konzistenciu, pretože na seba viaže veľa vody. Počas varenia, kvôli veľkej veľkosti zrna, teplo preniká do vonkajšej časti, zatiaľ čo jadro, bohaté na škrob, zostáva „al dente“. Pestuje sa predovšetkým v Taliansku.

#2 Carnaroli ryža 

Je podobná ako arborio, jej zrnká sú kratšie a guľatejšie. Taktiež je vhodná na prípravu rizota, či kaše, pretože dobre vstrebáva tekutinu. Carnaroli má masívnejšie oblé zrnká porcelánovej bielej farby. Používa sa najmä v Taliansku, či Španielsku, kde z nej pripravujú vynikajúce rizotá so zeleninou a plodmi mora. Tiež sa pred použitím neprepiera, ako sme zvyknutí. Najprv ju necháme asi 5 minút osmažiť s cibuľkou na masle alebo na olivovom oleji vo väčšom hrnci alebo panvici. Počas smaženia dôkladne premiešame. Ryžu zalejeme trochou vopred pripraveného vývaru alebo bielym vínom a necháme tekutinu vsiaknuť. Vývar, poprípade víno opakovane dolievame po častiach tak, aby sa takmer celá tekutina absorbovala, či odparila, a dobre premiešame. Keď ryža tekutinu vsiakne, prilejeme ďalšiu časť, až kým je uvarená – správne by mala byť „al dente“, rizoto je spojené a krémové. Rovnako sa pestuje najmä v Taliansku.

#3 Vialone Nano ryža

Táto kratšia ryža sa pestuje v regióne Benátska v Taliansku a nemôže sa pestovať s pomocou chemikálií. Má vysoký obsah škrobu, varí sa rýchlejšie ako carnaroli a výsledkom je veľmi krémové rizoto. Ak použijete túto ryžu na varenie rizota, budete musieť starostlivo sledovať čas varenia, pretože má tendenciu sa prevariť. Počas varenia zostávajú zrná mäkšie a absorbujú arómu.

Okrem hore popísaných existujú aj iné tvrdšie druhy rizotovej ryže – napríklad baldo, cal riso a maratelli – to sú tiež skvelé možnosti, aj keď menej časté.

Vyskúšajte všetky a vyberte si tú „svoju“.

Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY .

K objednávke posielame malý darček zadarmo.

E-KNIHA S TALIANSKYMI RECEPTAMI

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápojeE-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.

Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu:

Naše knihy
Darčekové perá s nápisom
Naše zápisníky
Nálepka „Talianske srdce“

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko srdcom

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je Logo-TS-2-1024x996.png



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.