Vyskúšaný recept na bazový sirup – kľúčovú prísadu na prípravu nápoja HUGO
Existenciu tohto sirupu si pamätám z môjho detstva – robievala ho moja stará mama, s ktorou sme bývali v jednej domácnosti. Potom sa mi na dlhú dobu tento sirup vytratil zo života, až kým som ho znovu neobjavila ako jednu z ingrediencií úžasného letného miešaného nápoja Hugo…
Kedy natrhať kvety?
Zohnala som si čerstvé kvety bazy a pripravila sa na jeho domácu výrobu. Kvety je vhodné v našich zemepisných šírkach oberať v mesiacoch máj, najneskôr jún, potom už baza odkvitá… Tento sirup je vhodný okrem Huga aj na jednoduché osvieženie krčaha plného studenej vody, v lete to robí s mojimi hosťami zázraky… Nápoj z neho je mierne sladký a voňavý. Po pridaní ľadu dokáže okamžite uhasiť aj ten najväčší smäd, a je v podstate jedno, či si ho nalejete cez víkend počas dňa, alebo po návrate večer z práce. Môžu ho piť mladí ako aj starší, na večierku alebo grill party vo vašej záhrade bude skvelým doplnkom alkoholickým nápojom. A teraz sa pozrime, ako sa jednoducho vyrába doma. Tu je recept:
Recept – Sciroppo di sambuco – bazový sirup (pre 4 osoby):
Suroviny:
- 15 – 20 ks kvetov bazy
- 2 bio citróny
- 1 liter prevarenej vody
- 1 kg cukru (môžete použiť aj trstinový cukor)
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
Postup:
- Rozkvitnuté kvety očistíme od zelených stopiek a okvetia jemne umyjeme studenou vodou.
- Citróny dôkladne umyjeme pod tečúcou studenou vodou a nakrájame ich na plátky.
- Vo veľkej nádobe so vzduchotesným vrchnákom striedame kvety s plátkami citróna a zalejeme ich litrom prevarenej vychladnutej vody.
- Necháme macerovať asi 48 hodín na chladnom a tmavom mieste, ideálne je vložiť to do chladničky. Na zvýraznenie chuti môžeme pridať pár lístkov mäty alebo medovky.
- Po 48 hodinách budúci sirup prefiltrujeme cez gázu alebo utierku a kvety a citróny poriadne vyžmýkame.
- Získanú tekutinu nalejeme do hrnca, pridáme cukor s kyselinou citrónovou a privedieme do varu. Teplotu znížime a varíme ďalších 5-10 minút, prípadne kým nedosiahneme sirupovú konzistenciu.
- Sirup necháme pomaly vychladnúť, naplníme ho do čistých fliaš a skladujeme v chladničke.
Ako používať sirup
- Zrieďte dve čajové lyžičky sirupu v pohári studenej vody a pridajte ľad. Množstvo sirupu záleží od vás.
- Môžete si ho tiež užiť v zime ako prídavok do bylinkového čaju.
- Môžete ho tiež použiť ako ozdobu dezertov a zmrzlinových pohárov.
- A nakoniec – poslúži ako prísada do alkoholického miešaného nápoja Hugo. Recept na tento nápoj nájdete v inom článku na blogu.
Na zdravie!
Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom „Taliansko s láska majú 3 spoločné veci“ s podnázvom „Cestovanie“, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY . K objednávke posielame malý darček zadarmo.
E-kniha s talianskymi receptami
Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje. E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).
E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.
Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára „Najnovší článok priamo do tvojej schránky“ svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.
Taliansko ♥ srdcom