Parmigiano Reggiano – jedinečný taliansky produkt
Parmigiano Reggiano, inak aj parmezán.
Používame ho do neuveriteľného množstva jedál, hlavne talianskej kuchyne. Mnohí si ho zamieňajú so syrom Grana Padano. Sú tam však určité rozdiely. V skratke ich zhrniem tak, ako som si ich naštudovala:
1/ Grana Padano sa považuje za najviac vyrábaný taliansky syr. Aj preto je jeho cena nižšia.
2/ Kravy, ktorých mlieko sa na výrobu používa, sa pasú na iných pastvinách, na inej pôde. To sa premieta do mierne odlišných chutí týchto syrov.
3/ Kravy, ktorých mlieko sa používa na výrobu Parmigiano Reggiano sa musia kŕmiť iba trávou a obilninami pestovanými v konkrétnej oblasti.
4/ Kravy poskytujúce mlieko pre Parmigiano Reggiano sa musia dojiť dvakrát denne – raz ráno a raz večer a mlieko nesmie dosiahnuť teplotu nižšiu ako 18 °C a musí sa dodať do mliekarne do dvoch hodín od ukončenia dojenia. Kravy, ktoré poskytujú mlieko na produkciu Grana Padano, sa tiež doja dvakrát denne, ale mlieko môže prísť do syrárne až 24 hodín po dojení, a preto sa musí ochladiť viac.
5/ Pri výrobe Parmigiano Reggiano nie sú povolené konzervačné látky, zatiaľ čo pri výrobe Grana Padano sú povolené.
6/ Grana Padano (vyrobené výlučne z čiastočne odstredeného mlieka) má nižší obsah tuku ako Parmigiano Reggiano (vyrobené zo zmesi plnotučného a odstredeného mlieka).
7/ Grana Padano dozrieva rýchlejšie a vyrába sa v troch štádiach zrelosti: 9 – 16 mesiacov, 16 – 20 mesiacov a 20-24 mesiacov. Na druhej strane Parmigiano Reggiano dozrieva minimálne 12 mesiacov a staršie odrody až 36 mesiacov. Akýkoľvek syr starší ako dva roky sa nazýva „Stravecchio“. To je ďalší dôvod, prečo je syr Parmigiano Reggiano drahší ako Grana Padano. To tiež vedie k problémom s peňažnými tokmi u niektorých výrobcov Parmigiano Reggiano, takže niekedy nechávajú svoj syr u svojich bankárov ako záruku – banky majú špeciálne trezory na skladovanie syra.
8/ V rámci jednotlivých druhov syra existujú chuťové variácie, Parmigiano Reggiano má silnejšiu, komplexnejšiu, možno orieškovú a slanšiu chuť – zatiaľ čo Grana Padano má jemnejšiu chuť. Z tohto dôvodu sa Grana Padano častejšie používa pri varení, zatiaľ čo parmezán sa častejšie strúha na vrch pokrmu. Vynikajúce sú, keď sa jedia po kúskoch s Proseccom.
Parmigiano Reggiano – ako ho spoznáme?
Ale teraz naspäť k tak jedinečnému produktu, akým je práve Parmigiano Reggiano. Táto značka je právne chránená a v Taliansku výlučnú kontrolu nad výrobou a predajom syra vykonáva konzorcium Parmigiano Reggiano (Parmegiano Reggiano Consorzio), ktoré bolo vytvorené vládnym nariadením. Špeciálne pečate identifikujú výrobok ako pravý s identifikačným číslom mliekarne, mesiacom a rokom výroby, kódom identifikujúcim jednotlivé bochníky a pečiatkami o dĺžke zrenia.
Tento syr je taký dobrý, že ho kuchári a odborníci na výživu považujú za prakticky dokonalé jedlo a stalo sa kultúrnym symbolom bohatého talianskeho dedičstva remeselných tradícií a špičkovej kvality.
Toto aj veľa iných vecí súvisiacich s talianskou gastronómiou sa dozviete v knihe s názvom „Taliansko a láska majú 3 spoločné veci“ s podnázvom „Gastronómia“.
V našom E-shope na vás čaká tlačená kniha zameraná na krásy talianskej gastronómie… Sprievodca talianskou gastronómiou a jedlami, chuťami, vôňami a spomienkami, od predjedla až po dezert, ale nielen to… Nájdete tu okrem iného až 88 receptov, ktoré sú doplnené krásnymi fotografiami. Recepty zvládne aj začínajúci obdivovateľ talianskej kuchyne a ingrediencie sú ľahku dostupné. Stačí vyskúšať. Knihu si môžete objednať v našom E-shope. K objednávke posielame malý darček zadarmo.
TLAČENÁ KNIHA O TALIANSKU, CESTOVANÍ, VARENÍ A ŽIVOTNOM ŠTÝLE TALIANOV:
Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY . K objednávke posielame malý darček zadarmo.
O veľa iných veciach spojených s Talianskom, so životným štýlom Talianov a relaxom na spôsob „la dolce vita“ sa dočítate v tlačenej knihe z knižnej série „Taliansko a láska majú 3 spoločné veci“ s podnázvom „Životný štýl“. Nech sa páči, po kliknutí na obrázok budete presmerovaní do nášho e-shopu, kde sa dozviete viac informácií. Ako je zvykom, k objednávke posielame malý darček zadarmo.
Kniha s podnázvom „Životný štýl“ čaká v našom e-shope…
E-KNIHA PLNÁ TALIANSKYCH RECEPTOV:
Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje. E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).
Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu – nahliadnite dovnútra, pribudli nám novinky:
Naše knihy
Darčekové perá s nápisom
Nálepka “Talianske srdce”
Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.
Taliansko ♥ srdcom