Magická sezóna višní a dva zaujímavé spôsoby ich spracovania, ktoré si určite obľúbite

Magická sezóna višní a dva zaujímavé spôsoby ich spracovania, ktoré si určite obľúbite

Letné mesiace jún a júl sú moje obľúbené. Nielen vďaka príjemnému letnému počasiu, ale aj vďaka tomu, že sú to mesiace pre mňa spojené s dozrievaním ovocia typického pre našu krajinu – vtedy si totiž naplno vychutnávam sladké šťavnaté a osviežujúce plody višní a čerešní, ktoré sú plné vitamínov. Konzumujem ich čerstvé, ale pripravujem si z nich aj dva úžasné domáce výrobky, na ktoré som našla návod práve medzi talianskymi receptami. Leto mi pripomínajú v kuchyni prakticky po celý zvyšok roku. A okrem toho, že ho pripomínajú mne, verím, že aj mojim kamarátkam, s ktorými sa vždy a rada podelím….

O čo presne ide? Ide o lahodný domáci višňový likér (u nás známy aj ako griotka) a o višne naložené v alkohole.

Višňový likér

Predtým, ako sa budete tešiť z výsledku, musíte byť trpezliví aspoň mesiac a pol. Toľko totiž trvá macerovanie ovocia v alkohole. Trpezlivosť však stojí za to…. vašou odmenou bude višňový likér, aromatický a elegantný, vhodný ako digestívum na záver každého jedla, špeciálne dobrej večere vo dvojici.

Višne naložené v alkohole

Keďže višne naozaj milujem, hľadám vždy spôsob, ako si ich čo najdlhšie zachovať – a tu je odpoveďou recept na višne naložené v alkohole. Jedná sa vlastne o jednu z najstarších metód konzervácie. Višne naložené v alkohole si okrem uchovania arómy dlhodobo zachovávajú aj hlbokú červenú farbu a sú tak krásnou ozdobou zmrzlinových pohárov, sladkých dezertov alebo slúžia ako plnka do koláčov a do slávnostnej torty. V originálnom talianskom recepte sa používa biely alkohol grappa, u nás je možné zvoliť rum a vodku (používam vždy kvalitný alkohol, oplatí sa to).

Višne počas macerácie v alkohole v priebehu času absorbujú alkohol a prenášajú svoju typickú rubínovú farbu späť na alkohol … pozor – ich konzumácia je návyková, na druhú stranu sa stanú veľmi alkoholickými, takže opatrne!

Recept

Chcete si aj vy predĺžiť leto a spomienky naň? Nech sa páči – stačí, ak si recept, vlastne hneď dva, zadarmo dáte poslať priamo do svojej mailovej schránky a môžete sa pustiť do prípravy týchto dvoch pochúťok z višní. Možno malým darčekom v podobe višňového likéru prekvapíte aj svojich blízkych…

E-kniha

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na mojom blogu www.talianskosrdcom.sk… Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje. E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.


2 thoughts on “Magická sezóna višní a dva zaujímavé spôsoby ich spracovania, ktoré si určite obľúbite”

  • tak takýto likérik sme si robili aj my pred 2- mi rokmi, mali sme veľa čerešní. Teraz akosi nám čerešnička nezarodila..
    Bol výborný… a určtie aj tento tvoj je úžasný..☺

    • To teda je, je to pochúťka 🙂 a aj tie naložené višne – na zmrzlinový pohár mňam mňam 🙂 Tieto domáce výrobky ma čím ďalej tým viac fascinujú….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.