Omamný taliansky citrónový likér Limoncello

Omamný taliansky citrónový likér Limoncello

Limoncello patrí medzi populárne ovocné likéry v Taliansku a v poslednej dobe sa rozšíril aj do iných častí sveta. Prevažne sa vyrába na juhu Talianska, hlavne v regióne okolo Neapolského zálivu, v okolí Sorrenta a Amalfi, ale aj v iných častiach Talianska, ako je Kampánia, Sicília, Sardínia alebo Apúlia. Likér je starý minimálne 100 rokov a jeho pôvod nie je úplne jasný.

Vyrába sa z citrónov. Používa sa kôra citrónu, ale iba jej najvrchnejšia žltá časť – bez vnútornej bielej šupky, ktorá by spôsobila horkú chuť likéru – kôra by mala byť samozrejme v BIO kvalite – teda z citrónov pestovaných bez chemických hnojív a postrekov. Obsahuje esenciálne oleje.

Kôra sa vylúhuje v bezfarebnom alkohole – väčšinou je to grappa, ak nemáte grappu k dispozícii, môže to byť aj kvalitná vodka, až kým sa neuvolnia esenciálne oleje a vodka získa krásnu žltú farbu. Tá sa následne zmieša s cukrovým sirupom. Presné množstvá jednotlivých ingrediencií nie sú striktne predpísané, kreativite sa medze nekladú a záleží len na vás, ako chcete, aby vaše limoncello chutilo. Obsah alkoholu by sa mal pohybovať medzi 25 až 35 percent. Recept je jednoduchý a ingrediencie sú bežne dostupné. Má ho vo svojom receptári dokonca aj známy šéfkuchár Jamie Oliver.

Jeho jemnejšia verzia sa nazýva Crema di Limoncello a rozdiel oproti klasickému Limoncellu je v tom, že namiesto jednoduchého cukrového sirupu sa používa osladené prevarené plnotučné mlieko.

Limoncello, ako aj Crema di Limoncello, sa servíruje chladené v malých pohárikoch a slúži ako digestív, čiže alkoholický nápoj, ktorý sa podáva po jedle, aby podporil trávenie a utíšil žalúdok. Doplňuje zníženú hladinu tráciacich enzýmov. Je to vlastne opak aperitívu: zatiaľ čo aperitív sa podáva pred jedlom na povzbudenie chuti a rozviazanie konverzácie, digestívom naopak hostina končí.

E-kniha a recept

Mám pre vás pripravený originálny recept na domáce Limoncello a Crema di Limoncello priamo z okolia Neapola. Príprava je jednoduchá, zvládne ju každý… A výsledok stojí za to. Mám to niekoľko krát vyskúšané… Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje, medzi nimi aj Limoncello a Crema di Limoncello… E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

Zoznámte sa aj s ďalším talianskym nápojom – jeho meno je Hugo a je naozaj vynikajúci….

Na zdravie!

Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom „Taliansko s láska majú 3 spoločné veci“ s podnázvom „Cestovanie“, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY . K objednávke posielame malý darček zadarmo.

E-kniha s talianskymi receptami

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje. E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.  

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára „Najnovší článok priamo do tvojej schránky“ svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko srdcom



6 thoughts on “Omamný taliansky citrónový likér Limoncello”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.