Neodolateľné pokušenie – talianska cukráreň plná fantázie
Originálny názov: „Martinucci – Maestri pasticceri dal 1950“. Navštívila som už niekoľko pobočiek tohto talianskeho reťazca cukrární a zatiaľ som ani raz nebola sklamaná, práve naopak. V peňaženke nosím pre inšpiráciu servítku s ich logom. Neviem, čím to je, ale energia okolo tejto značky, je pre mňa príťažlivo pozitívna. A tak som sa rozhodla zistiť ako vznikli a kto vlastne sú?
Niečo málo z histórie
Za značkou Martinucci stojí pán Rocco Martinucci, syn Giovanniho Martinucciho, neapolského výrobcu zmrzliny, ktorý sa z Neapola presťahoval do Salenta a žil tam dlhé roky. Jeho vášeň pre výrobu zmrzliny sa preniesla na jeho syna Rocca a dvojica otec a syn sa pravidelne zúčastňovala všetkých miestnych udalostí a festivalov a bola známa svojim entuziazmom a vášňou pre to, čo robila. Úspech na seba nedal dlho čakať.
V roku 1950 Rocco zakladá spoločnosť pod názvom Martinucci a svoju kulinársku kreativitu pridáva k dobrým základom, ktoré dostal od svojho otca. Medzi rokmi 1960 a 1970 Rocco otvára prvé cukrárne v Salente v mestečku Santa Maria di Leuca a Lido Marini, kde sú dodnes. Jeho žena a deti sú jeho veľkými fanúšikmi a podporovateľmi v tejto zručnosti a v jeho vášni.
V roku 1981 po smrti Rocca, rodinný podnik preberajú jeho deti a pokračujú v jeho šľapajách.
A dnes…
Dnes je spoločnosť Martinucci nositeľom kvality, tradícií a inovácií v oblasti koláčov, mrazených dezertov ako aj pravej talianskej zmrzliny. Ich teritórium je hlavne oblasť Salenta s centrálou v meste Specchia, provincia Lecce, nájdeme ich ale aj v iných oblastiach Talianska a celého sveta. Veľkú časť obchodu tvorí export ich výrobkov.
V provincii Lecce nájdeme 3 výrobné závody s celkovou plochou 75 tisíc m2. Svoje zastúpenie majú v európskych štátoch, ako napríklad vo Švajčiarsku, Rakúsku, Dánsku, Španielsku, Francúzsku, Anglicku ako aj vo svete v Rusku, Japonsku, Singapúre alebo v Kanade.
Tiramisu, baba, cannoli a iné
Do ich portfólia patria typické talianske dezerty ako profitteroles, tiramisu, baba, cannoli, rôzne druhy zmrzliny, typické talianske koláče a torty rôznych tvarov a úžasných chutí. Pod značkou Martinucci sú spojené značky Cuore di mamma, Cuore di nonna a Panese – kde každá sa špecializuje na svoje typické výrobky. Navštívila som osobne 2 pobočky v Gallipoli, pobočku v Santa Maria di Leuca a pobočku v Otrante, určite ich ešte pár navštívim. Je mi ľúto, že nie sú etablovaní v našej krajine, som presvedčená o tom, že by si rýchlo získali svojich zákazníkov aj u nás. Ak pôjdete niekedy okolo cukrárne Martinucci a budete mať tú možnosť sa zastaviť, neváhajte a urobte tak, určite to za to stojí.
Aké cukrárne oslovili v Taliansku vás? Ktorá talianska zmrzlina, gelato alebo dezert vám najviac chutí?
tak…pozrela som si obrázky aj na internete…a teda môžem povedať…že som rada, že tu nie je takáto cukráreň.
Asi by sa mi ťažko odolávalo a stálo by ma to nový šatník …o číslo väčší
To si píš… 🙂 na druhú stranu, život si treba užívať a všetko s mierou nezaškodí…. ani také dobroty, ako ponúkajú v cukrárni Martinucci 🙂