Neodolateľné pokušenie – talianska cukráreň plná fantázie

Neodolateľné pokušenie – talianska cukráreň plná fantázie

Originálny názov: „Martinucci – Maestri pasticceri dal 1950“. Navštívila som už niekoľko pobočiek tohto talianskeho reťazca cukrární a zatiaľ som ani raz nebola sklamaná, práve naopak. V peňaženke nosím pre inšpiráciu servítku s ich logom. Neviem, čím to je, ale energia okolo tejto značky, je pre mňa príťažlivo pozitívna. A tak som sa rozhodla zistiť ako vznikli a kto vlastne sú?

Niečo málo z histórie

Za značkou Martinucci stojí pán Rocco Martinucci, syn Giovanniho Martinucciho, neapolského výrobcu zmrzliny, ktorý sa z Neapola presťahoval do Salenta a žil tam dlhé roky. Jeho vášeň pre výrobu zmrzliny sa preniesla na jeho syna Rocca a dvojica otec a syn sa pravidelne zúčastňovala všetkých miestnych udalostí a festivalov a bola známa svojim entuziazmom a vášňou pre to, čo robila. Úspech na seba nedal dlho čakať.

V roku 1950 Rocco zakladá spoločnosť pod názvom Martinucci a svoju kulinársku kreativitu pridáva k dobrým základom, ktoré dostal od svojho otca. Medzi rokmi 1960 a 1970 Rocco otvára prvé cukrárne v Salente v mestečku Santa Maria di Leuca a Lido Marini, kde sú dodnes. Jeho žena a deti sú jeho veľkými fanúšikmi a podporovateľmi v tejto zručnosti a v jeho vášni.

V roku 1981 po smrti Rocca, rodinný podnik preberajú jeho deti a pokračujú v jeho šľapajách.

A dnes…

Dnes je spoločnosť Martinucci nositeľom kvality, tradícií a inovácií v oblasti koláčov, mrazených dezertov ako aj pravej talianskej zmrzliny. Ich teritórium je hlavne oblasť Salenta s centrálou v meste Specchia, provincia Lecce, nájdeme ich ale aj v iných oblastiach Talianska a celého sveta. Veľkú časť obchodu tvorí export ich výrobkov.

V provincii Lecce nájdeme 3 výrobné závody s celkovou plochou 75 tisíc m2. Svoje zastúpenie majú v európskych štátoch, ako napríklad vo Švajčiarsku, Rakúsku, Dánsku, Španielsku, Francúzsku, Anglicku ako aj vo svete v Rusku, Japonsku, Singapúre alebo v Kanade.

Tiramisu, baba, cannoli a iné

Do ich portfólia patria typické talianske dezerty ako profitteroles, tiramisu, baba, cannoli, rôzne druhy zmrzliny, typické talianske koláče a torty rôznych tvarov a úžasných chutí. Pod značkou Martinucci sú spojené značky Cuore di mamma, Cuore di nonna a Panese – kde každá sa špecializuje na svoje typické výrobky. Navštívila som osobne 2 pobočky v Gallipoli, pobočku v Santa Maria di Leuca a pobočku v Otrante, určite ich ešte pár navštívim. Je mi ľúto, že nie sú etablovaní v našej krajine, som presvedčená o tom, že by si rýchlo získali svojich zákazníkov aj u nás. Ak pôjdete niekedy okolo cukrárne Martinucci a budete mať tú možnosť sa zastaviť, neváhajte a urobte tak, určite to za to stojí.

Aké cukrárne oslovili v Taliansku vás? Ktorá talianska zmrzlina, gelato alebo dezert vám najviac chutí?



2 thoughts on “Neodolateľné pokušenie – talianska cukráreň plná fantázie”

  • tak…pozrela som si obrázky aj na internete…a teda môžem povedať…že som rada, že tu nie je takáto cukráreň.
    Asi by sa mi ťažko odolávalo a stálo by ma to nový šatník …o číslo väčší

    • To si píš… 🙂 na druhú stranu, život si treba užívať a všetko s mierou nezaškodí…. ani také dobroty, ako ponúkajú v cukrárni Martinucci 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.