Sezóna paradajok? Priprav si chrumkavú a voňavú bruschettu caprese

Sezóna paradajok? Priprav si chrumkavú a voňavú bruschettu caprese

Paradajky sa dajú pripraviť naozaj na veľa spôsobov. Keď ťa všetky tradičné spôsoby už omrzia, skús niečo pravé talianske… a ak máš paradajky zo svojej záhradky alebo od farmára z trhu, o to lepšie.

Bruschetta caprese

Bruschetta (čítaj „brusketa“) je opečený krajec chleba, na ktorom je zmes paradajok, bazalky a cesnaku. Vo verzii „caprese“ sa na vrch pridáva na kocky pokrájaná mozzarella.

Trochu histórie

Toto jedlo je známe z 15. storočia a pochádza zo stredného Talianska. Bruschetta zvyčajne slúži ako raňajky alebo predjedlo. V Taliansku sa často pripravuje na grile.

Čo je tajomstvom bruschetty?

Tajomstvom tohto jedla je mať k dispozícií tie najkvalitnejšie suroviny – chlieb s hrubšou kôrkou alebo chlebovú bagetu, sladké letné paradajky s plnou chuťou a najlepší domáci cesnak. K tomu čerstvá bazalka a kvalitný olivový olej. A potom – tu naozaj platí to, že v jednoduchosti je krása.

Recept

Máte chuť na úžasnú chrumkavú chuť čerstvých paradajok a opečeného chleba? Nech sa páči – stačí, ak si recept zadarmo dáte poslať priamo do svojej mailovej schránky a môžete sa pustiť do prípravy bruschetty. A verte, že ju nebudete robiť len raz…

Aké varianty bruschetty existujú?

Bruschetta je vlastne po slovensky „hrianka“. Môžete na ňu dať čokoľvek, vždy bude chutná, pozor však na základné pravidlo, že v jednoduchosti je krása…. mne najviac chutí základná paradajková bruschetta, varianta „caprese“ s mozzarellou je tiež vynikajúca. Keďže môžeme bruschettu priradiť do skupiny jedál s označením „fingerfood“ (jedlo jedené rukou), môžete vyrobiť variantu s paradajkami a čiernymi olivami alebo s jarnou cibuľkou. Môžete nakombinovať dokonca jahody s balzamikovým octom a syrom typu brie, úžasná kombinácia je aj čerstvé orestované šampióny s balzamikovým octom, čerstvým tymiánom a cesnakom alebo kombinácia avokáda s limetkou. Ak čakáte návštevu, estetické a originálne je pripraviť „bruschetta bar“, kde si každý vyberie to, na čo má chuť. Všetko si môžete pripraviť dopredu, jediné, čo je potrebné doplňovať priebežne, je opečený chlieb. Tak čo? Idete do toho?

Fantázii sa medze nekladú ?Nikdy nezabudnite ozdobiť čerstvými lístkami bazalky. Najlepšie chutí s pohárom dobrého chladeného bieleho vína.

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.