Majstrovské dielo – mrazený dezert citrónový sorbet

Majstrovské dielo – mrazený dezert citrónový sorbet

Mal by sa jesť po jedle, ja však doporučujem – dajte si ho vždy, keď naň máte chuť – pretože každý okamih je ten správny na pochutnanie si na domácom citrónovom sorbete. Je to majstrovské dielo, v ktorom sa mieša svieža chuť s kyslastou.

Recept

Príprava nie je zložitá. Sorbet sa môže vyrábať aj bez výrobníka zmrzliny. Existujú rôzne variácie. Či už z červeného vína, pomarančov, alebo iných prísad. Mne chutí najviac ten z citrónov – sorbetto al limone. Chcete si ho pripraviť doma? Nech sa páči:

Sorbet je po zmrzline a po gelate další obľúbený mrazený dezert. Je vyrobený zo sladkej vody s príchuťou (zvyčajne ovocná šťava alebo ovocné pretlaky, víno, likér alebo veľmi zriedka aj med). Slovo sorbet prvý krát vzniklo v taliančine ako sorbetto. Jedná sa o prvý historický odkaz na niečo, čo pijú Turci… V 17. storočí sa do západnej Európy začal dovážať „šerbetový prášok“ z Osmanskej ríše vyrobený zo sušeného ovocia a kvetov zmiešaných s cukrom. Keď Európania prišli na to, ako zmraziť šerbet, začali vyrábať sorbetto pridaním ovocných štiav a aróm do zmrznutého jednoduchého sirupu.

Rada navyše

Ak chcete pripraviť nealkoholickú verziu dezertu, limoncello nahraďte citrónovou šťavou, naopak, ak máte chuť pripraviť delikátnejší dezert, limoncello nahraďte proseccom.

E-kniha

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na mojom blogu www.talianskosrdcom.sk… Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje. E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.