Pecorino alebo koľko talianskych syrov poznáme? 🧀

Pecorino alebo koľko talianskych syrov poznáme? 🧀

Pecorino

Pecorino je jedným z protagonistov toskánskej kuchyne. Nie je to len základ klasického predjedla, spolu so salámou, prosciuttom a bruschettou, je tiež dôležitou ingredienciou v mnohých regionálnych receptoch. Strúhaný, nakrájaný na kocky alebo v plátkoch. Na horúce špagety s paradajkovou omáčkou nesmie chýbať „spolverata“ (= posypanie) Pecorinom a kvapka extra panenského olivového oleja. Jeho jedinečné vlastnosti závisia predovšetkým od toho, čo ovce jedia, od typu pôdy, na ktorej sa pasú, a potom aj od kvality a spôsobu výroby syra. Na výrobu 1 kg Pecorina je potrebných približne 5 litrov mlieka.

Ďalšie syry

Taliansko je krajina známa svojou veľkou rozmanitosťou syrov, od známych mäkkých syrov, ako je mozzarella a tvrdších druhov, ako je parmezán, ako aj niektorých druhov, ktoré možno poznáme menej. Sú to syry čerstvé, polovyzreté alebo vyzreté. V Taliansku nájdeme 487 rôznych druhov, z ktorých 300 je chránených značkami DOP (Denominazione d’Origine Protetta – chránené  označenie pôvodu), PAT (Prodotto agroalimentare tradizionale – tradičný agropotravinársky výrobok) a IGP (Indicazione Geografica Protetta – chránené zemepisné označenie). Tieto značky zaručujú kvalitu a teritoriálny pôvod produktov.

Od severu po juh

Alpské oblasti uprednostňujú výrobu syra z kravského mlieka, zatiaľ čo Apeniny alebo ostrovné oblasti uprednostňujú výrobu pecorina a kozieho syra. Fontina a Asiago sú dva dôležité syry, oba narodené v Taliansku – Fontina v Piemonte, Asiago v regióne Veneto, zatiaľ čo v Dolomitoch sa vyrábajú slávne syry „malga“, alebo alpské syry. Získavajú sa z mlieka kráv chovaných na horských pastvinách, na salašoch. Tu sa zvieratá tešia lepšiemu zdraviu a z tohto dôvodu sa syry získané z ich mlieka považujú za obzvlášť chutné. Výnimočnú chuť majú sardínske, toskánske a rímske syry Pecorino alebo syr Campania Caciocavallo, preslávená je aj výroba byvolej mozzarelly – Mozzarella di Bufala. Veľmi chutný je aj syr s názvom Caciotta z rôznych oblastí stredného Talianska. Osobitnú zmienku si zaslúži jemné Taleggio, slaná Provola, jemne svieža alebo údená Ricotta (Ricotta affumicata, ktorú mnohí nepoznajú, avšak je to neskutočná pochúťka) a krémové Stracchino.

Tá správna kombinácia

Každý región v Taliansku kombinuje svoje syry s miestnym vínom alebo inými potravinami, ktoré dobre ladia s ich chuťou. Niektoré príklady, ktoré stoja za vyskúšanie: ricotta a figový džem, byvolia mozzarella (Mozzarella di Bufala) a surová šunka, vyzreté syry všeobecne a zrelé hrušky, sardínske pecorino a horký med.

Ukážka z knihy Taliansko a láska majú 3 spoločné veci s podnázvom Gastronómia.

Toto aj veľa iných vecí súvisiacich s talianskou gastronómiou sa dozviete v knihe s názvom “Taliansko a láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Gastronómia”.

V našom E-shope na vás čaká tlačená kniha zameraná na krásy talianskej gastronómie… Sprievodca talianskou gastronómiou a jedlami, chuťami, vôňami a spomienkami, od predjedla až po dezert, ale nielen to… Nájdete tu okrem iného až 88 receptov, ktoré sú doplnené krásnymi fotografiami. Recepty zvládne aj začínajúci obdivovateľ talianskej kuchyne a ingrediencie sú ľahku dostupné. Stačí vyskúšať. Knihu si môžete objednať v našom E-shope. K objednávke posielame malý darček zadarmo.

kniha
Kniha o talianskej gastronómii s receptami
Chcete si svoje talianske recepty zapisovať? Stačí kliknúť na obrázok so zápisníkom “Moje talianske recepty” a môžete začať… Buon Appetito!
Pre každého milovníka vynikajúcej talianskej kuchyne štýlová kuchárska zástera v talianskych farbách pre potešenie – po klikutí na obrázok môžete objednávať 🙂

TLAČENÁ KNIHA O TALIANSKU, CESTOVANÍ, VARENÍ A ŽIVOTNOM ŠTÝLE TALIANOV:

Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY . K objednávke posielame malý darček zadarmo.

O veľa iných veciach spojených s Talianskom, so životným štýlom Talianov a relaxom na spôsob „la dolce vita“ sa dočítate v tlačenej knihe z knižnej série „Taliansko a láska majú 3 spoločné veci“ s podnázvom „Životný štýl“. Nech sa páči, po kliknutí na obrázok budete presmerovaní do nášho e-shopu, kde sa dozviete viac informácií. Ako je zvykom, k objednávke posielame malý darček zadarmo.

Kniha s podnázvom „Životný štýl“ čaká v našom e-shope…

E-KNIHA PLNÁ TALIANSKYCH RECEPTOV:

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápojeE-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.

Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu – nahliadnite dovnútra, pribudli nám novinky:

knihy

Naše knihy

Trendové plecháčiky
Pestré zápisníky

Darčekové perá s nápisom

Nálepka “Talianske srdce”

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko  srdcom

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je Logo-TS-2-1024x996.png



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *