Baklažán na parmský spôsob – zo série „Baklažán na 3 spôsoby“ – 2. časť

Baklažán na parmský spôsob – zo série „Baklažán na 3 spôsoby“ – 2. časť

Ponúkam vám recept na taliansku špecialitu. Jej príprava zaberá viac času, a tak toto jedlo nenájdete úplne bežne v reštauráciách, skôr je jeho príprava typická pre domáce gazdinky. Taliani ho majú vo veľkej obľube a považujú ho za niečo výnimočné. Môže byť servírované ako predjedlo, hlavné jedlo alebo ľahká večera. Jeho pôvod nie je úplne jasný, predpokladá sa, že vzniklo na Sicílii, v Kalábrii alebo v meste Parma. Pôvod v tomto prípade nie je dôležitý, ale ak máte chuť na niečo výnimočné, síce časovo náročnejšie, avšak veľmi chutné, poďme na to…

Recept – Melanzane alla parmigiana – baklažán na parmský spôsob (pre 4 osoby):

Suroviny:

1,5 kg baklažány

1 l pasírovaných paradajok

300 g strúhaný parmezán (časť dávky môže byť nahradená mozzarellou)

2 strúčiky cesnaku

1 stredná cibuľa

Hladká múka

Bazalka

Olivový olej / slnečnicový olej

Soľ

Postup:

  1. Baklažány olúpeme, nakrájame na tenké 1 cm plátky, osolíme a necháme postáť a stiecť cca 1 hodinu. To pomôže baklažánu zbaviť sa horkosti.
  2. Medzitým na olivovom oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak, zalejeme pasírovanými paradajkami, osolíme, pridáme bazalku a povaríme.
  3. Odtečené plátky baklažánu mierne osušíme, obalíme v múke a opražíme na rozpálenom slnečnicovom oleji z oboch strán. Opražený baklažán prekladáme papierovými obrúskami, aby sme ho zbavili prebytočnej mastnoty.
  4. Pekáč vymastíme, potrieme pripravenými paradajkami, posypeme parmezánom a vrstvy opakujeme asi 3-4 krát. Posledná vrstva sú paradajky posypané parmezánom.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch Celzia cca 20-30 minút. Môžete prikryť alobalom, ak to bude veľmi pripekať.
  6. Servírujeme s lístkami bazalky a posypané postrúhaným parmezánom. Chutí to veľmi dobre s čerstvým bielym chlebom a pohárom dobrého červeného vína.

Poznámka: Na vylepšenie môžeme do jednotlivých vrstiev pridať na tenko nakrájanú šunku a na kocky pokrájanú mozzarellu. Jedlo bude diétnejšie, ak baklažány nebudeme vyprážať, ale len na sucho ogrilujeme.

Dobrú chuť!

TLAČENÁ KNIHA O TALIANSKU, CESTOVANÍ, VARENÍ A ŽIVOTNOM ŠTÝLE TALIANOV:

Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY .

K objednávke posielame malý darček zadarmo.

E-KNIHA PLNÁ TALIANSKYCH RECEPTOV:

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápojeE-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.

Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu – nahliadnite dovnútra, pribudli nám novinky:

Naše knihy

Naše darčekové sety
Naše plecháčiky
Naše zápisníky

Darčekové perá s nápisom

Nálepka “Talianske srdce”

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko  srdcom

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je Logo-TS-2-1024x996.png



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.