Ten výhľad vám vyrazí dych! Zážitky z Kalábrie – časť 2. – výlet do Tropea

Ten výhľad vám vyrazí dych! Zážitky z Kalábrie – časť 2. – výlet do Tropea

Mestečko Tropea – destinácia na „dojazd“ z Capo Vaticano. Destinácia, čo za to jednoznačne stojí…

Tropea – Perla Kalábrie – dychberúci výhľad

Tropea je starobylé talianske mestečko na brehu Tyrrhenského mora v oblasti Kalábria. Je plné historických pamiatok a nie náhodou je nazývané „Perla Kalábrie“. Kolorit mestečka je neopísateľný. Množstvo úzkych uličiek, kaplniek, palácov, tratórií a reštaurácií. Dych berúce čisté more a strmé skalnaté útesy dávajú mestečku nezabudnuteľný ráz. Z malého námestíčka úchvatný výhľad na kostol Svätej Márie vybudovaný na skalnatom útese. Všade okolo tyrkysovo modré more s nádhernými bielymi plážami. Úžasná atmosféra, ktorú doporučujem zažiť na vlastnej koži.

Červená cibuľa alias Cipolla di Tropea

A okrem toho – je charakteristické jednou špecialitou. Všade kde sa pozriete, vidíte malé obchodíky plné typickej červenej cibule z Tropey – po taliansky Cipolla di Tropea. Červená cibuľa špecifickej kvality a tvaru sa pestuje v okolitých dedinách a výrobky z nej sa predávajú široko ďaleko – dokonca môžete v mestečku nájsť zmrzlináreň, kde sa predáva zmrzlina s jej príchuťou. Neodolali sme ani my a z ciest sme si domov priniesli zväzok červenej cibule z Tropey a fľašku marmelády vyrobenej z nej. Cibuľa na rozdiel od tej našej šťavnatá so sladkastou chuťou, ani znaku po štípaní. Na druhú stranu, plná vitamínov a minerálov s mnohými pozitívnymi vplyvmi na zdravie. Tvarovo najčastejšie oválna, pretiahnutá, farba krásne tmavo purpurová až fialová. Jej použitie je mnohostranné – od surovej cibule ako súčasť zeleninových šalátov, po pečenú, ako súčasť fritaty alebo už spomenutá marmeláda.

Blahodarné účinky

V tejto oblasti bola táto špeciálna cibuľa kultivovaná okolo 2000 rokov a dnes je dôležitou súčasťou cestovného ruchu Kalábrie a prispieva svojou časťou k jeho rozvoju. Za jej sladkastú chuť je pravdepodobne zodpovedná stabilná klíma v tejto oblasti – hlavne v zime, ako aj blízkosť mora a morské ovzdušie a špecifické zloženie tunajšej pôdy. Medzi jej zložky patria cukry – hlavne fruktóza, sacharóza a glukóza, obsahuje tiež vitamín C, vitamín E, železo, selén, jód, zinok a horčík. Jej najblahodarnejším účinkom sú pozitíva pre srdce a tepny a tým zabraňovanie vzniku infarktu. Slúži aj ako prírodné sedatívum a prispieva k dobrému spánku. Nedávne štúdie dokonca preukázali jej pozitívne vplyvy v boji proti rakovine. Keď budete v Kalábrii, vychutnajte si prekrásne prírodné scenérie s nekonečnými výhľadmi, ale určite siahnite aj po tejto špeciálnej zelenine.

Praktický cestovateľský E-denník s mapou na stiahnutie v našom E-shope – Kalábria

Ak sa rozhodneš naplánovať si v budúcnosti dovolenku v Kalábrii, neváhaj a stiahni si jeden z našich Cestovateľských E-denníkov s mapou. Prevedieme ťa všetkým, čo oslovilo nás, veríme, že ti to pomôže pripraviť si vlastný plán cesty alebo v kľude „okopírovať“ ten náš – už overený našimi cestovateľskými topánkami po Taliansku. E-denník je k stiahnutiu jednoducho v našom E-shope v časti E-itineráre.

Cestovateľský E-denník s mapou – časť Kalábria – vo formáte PDF si môžete stiahnuť v našom E-shope v časti E-itineráre.

Veľa iných informácií o cestovaní po Taliansku od severu až po juh nájdete v tlačenej knihe s názvom „Taliansko s láska majú 3 spoločné veci“ s podnázvom „Cestovanie“, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY . K objednávke posielame malý darček zadarmo.

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára „Najnovší článok priamo do tvojej schránky“ svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko srdcom

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je Logo-TS-2-1024x996.png



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.