Opuncia – všestranná a udržateľná: ako konzumovať túto potravinu budúcnosti?

Opuncia – všestranná a udržateľná: ako konzumovať túto potravinu budúcnosti?

Čo je opuncia?

Prvý krát som sa s ovocím s názvom opuncia stretla – kde inde – v Taliansku na polostrove Salento. Zvláštny plod, ktorý som nevedela pripradiť ku žiadnej, vtedy mne známej, rastline.

Prírodné liečivo

Opuncia, bežne nazývaná vďaka svojim charakteristickým dužinatým listom aj ako lopatkový kaktus, je názov rodu, ktorý zahŕňa približne 200 druhov kaktusov vrátane kaktusu opunciového, po taliansky Fico d’India. Jeho plody sa bežne v niektorých krajinách konzumujú, používa sa aj pri výrobe farbív, ale v nemalej miere aj na lekárske účely. Mnoho ľudí verí, že opuncia pôsobí na liečbu žalúdočných ochorení a cukrovky. Iní ju používajú na hojenie rán, na liečbu infekcií močových ciest a na liečbu nevoľnosti z nadmerného pitia alkoholu ako takzvaný „vyprošťovák“. Opuncia sa tiež používa na liečbu uhryznutí pavúkom, vriedkov a bolesti dutín. Okrem toho ho často používajú homeopati na liečbu horúčky a zápalu.

Ako s opunciou zaobchádzať?

Bola som dôrazne upozornená na to, že plody musím brať do ruky vyslovene v hrubých kožených rukaviciach, inak riskujem, že sa mi do pokožky zapichnú dlhé ostré pichliače. Tak som sa od začiatku na celé toto nové gastronomické dobrodružstvo pozerala veľmi skepticky, priznávam.

A výsledok ma veľmi prekvapil. Chuť tohoto plodu bola fantastická. Bolo to pre mňa niečo absolútne nové. Bol šťavnatý a zvláštne sladkastý. Okrem priamej konzumácie existuje veľa skvelých receptov, ako toto vynimočné ovocie využiť v kuchyni. Je to v skutočnosti chutné ovocie, ale zároveň aj veľmi účinný prírodný liek.

Ovocie, opunciu, pred konzumáciou umyjeme a vykefujeme, aby sme z nej odstránili hlavne pichliače. Odrežeme dva konce na pozdĺžnych stranách, rozrežeme kôru a potom ju olúpeme. Plody sa konzumujú surové, niekedy nakrájané a pokvapkané citrónovou alebo limetkovou šťavou alebo v džemoch.

Opuncia a recepty z nej

Medzi receptami, ktoré sa dajú z tohoto zvláštneho ovocia pripraviť, nájdeme napríklad opunciovú zmrzlinu, opunciový džem, rizoto, koláče a pod.

Pestovanie opuncie

Opuncia

Rastlina uprednostňuje piesočnaté pôdy a vysoké teploty. Keďže ľahko rastie v suchom podnebí, v súčasnosti sa pestuje v mnohých púštnych alebo suchých oblastiach sveta. Zvyčajne rastie nízko pri zemi a na širokých kaktusových vankúšikoch má ostré ihly. Kvety sa medzi jednotlivými druhmi líšia a sú najčastejšie červené, žlté, ružové alebo fialové. V závislosti od druhu môže mať plody červenej, žltej alebo zelenej farby. Pestovanie opuncie je veľmi jednoduché, rozmnožuje sa odrezkami a zakoreňuje sa veľmi rýchlo. Okrem toho je opuncia schopná absorbovať aj málo vody, a napriek tomu zostať dlho zvlhčená. Výdatné zavlažovanie by jej v realite uškodilo a skončilo jej hnilobou. Plodina, ktorá dobre znáša horúčavy a extrémne teploty. To sú vlastnosti, ktoré z nej robia jednu z mála potravín budúcnosti.

Chcete si svoje talianske recepty zapisovať? Stačí kliknúť na obrázok so zápisníkom „Moje talianske recepty“ a môžete začať… Buon Appetito!

TLAČENÁ KNIHA O TALIANSKU, CESTOVANÍ, VARENÍ A ŽIVOTNOM ŠTÝLE TALIANOV:

Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY . K objednávke posielame malý darček zadarmo.

O veľa iných veciach spojených s Talianskom, so životným štýlom Talianov a relaxom na spôsob „la dolce vita“ sa dočítate v novej tlačenej knihe z knižnej série „Taliansko a láska majú 3 spoločné veci“ s podnázvom „Životný štýl“. Nech sa páči, po kliknutí na obrázok budete presmerovaní do nášho e-shopu, kde sa dozviete viac informácií. Ako je zvykom, k objednávke posielame malý darček zadarmo.

Taliansko a láska

Kniha s podnázvom „Životný štýl“ čaká v našom e-shope…

E-KNIHA PLNÁ TALIANSKYCH RECEPTOV:

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápojeE-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.

Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu – nahliadnite dovnútra, pribudli nám novinky:

Naše knihy

Trendové plecháčiky
Pestré zápisníky

Darčekové perá s nápisom

Nálepka “Talianske srdce”

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko  srdcom

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je Logo-TS-2-1024x996.png



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.