Focaccia (aj s receptom) a chlieb z Altamura – okruh južným Talianskom – časť 2.

Focaccia (aj s receptom) a chlieb z Altamura – okruh južným Talianskom – časť 2.

Začnem pekne od konca… ak zatiaľ aspoň virtuálne pocestujete so mnou do prekrásneho južného Talianska, na konci článku vás čaká recept na vynikajúci taliansky chlieb focaccia, ktorý si môžete veľmi jednoducho pripraviť v pohodlí domova. My sme sa s najlepšou focacciou stretli v mestečku Altamura. Bolo našim cieľom hneď z dvoch dôvodov. A síce – Altamurský muž a pekáreň Digesù so svojou focacciou a altamurským chlebom. Poďme na to pekne postupne…

Praktický cestovateľský denník s mapou na stiahnutie v našom E-shope – Okruh južným Talianskom – Apúlia

Ak sa rozhodneš naplánovať si v budúcnosti výlet práve do južného Talianska, do Apúlie, neváhaj a stiahni si jeden z našich Cestovateľských denníkov s mapou. Prevedieme ťa všetkým, čo oslovilo nás, veríme, že ti to pomôže pripraviť si vlastný plán cesty alebo v kľude „okopírovať“ ten náš – už overený našimi cestovateľskými topánkami po Taliansku. Denník je k stiahnutiu jednoducho v našom E-shope v časti E-itineráre.

Cesta

Altamura je talianske mesto v regióne Apúlia, v provincii Bari. Nachádza sa v nadmorskej výške 450 m a má okolo 70 tisíc obyvateľov. Z letiska v Bari sa tam dostanete za menej ako jednu hodinu a ak ste na ceste napríklad do Matery, ako sme boli my, určite stojí za to na chvíľu sa v Altamure zastaviť.

400 tisíc rokov starý muž alebo pozostatky dinosaurov?

V meste sa nachádza veľkolepá románska katedrála z roku 1232. Čo je pre mňa ale oveľa fascinujúcejšie, je že neďaleko mesta, vo vápencovej jaskyni Grotta di Lamalunga bol nájdený zvápenatelý, 400 tisíc rokov starý altamurský človek. 400 tisíc rokov!!! Viete si to predstaviť? Neuveriteľné…. ? A aby toho nebolo málo, v lome vzdialenom niekoľko kilometrov od Altamury objavili odtlačky dinosaurov, ktorí žili v oblasti asi pred sedemdesiatimi miliónmi rokov!!!

Ako to bolo?

7. októbra 1993 tím Centro Altamurano Ricerche Speleologiche (Centrum speleológie Altamura) v Grotta di Lamalunga (krasový jaskynný systém v obci Altamura) objavil fosílne zvyšky takzvaného muža Altamura. Altamura je jedným z najdôležitejších paleoantropologických objavov posledných desaťročí. Muž Altamura je miestnou populáciou nazývaný „Ciccillo“ a väčšina prvkov, ako sú tvár, čeľusť a predĺžená plochá lebka, je charakteristická pre Homo erectus. Kostra je umiestnená v rozľahlom jaskynnom systéme pomerne ďaleko od vchodu a je taká kompletná, že sa zachovali aj vnútorné nosné kosti a steny očných dutín. Muž Altamura nie je najstarším náleziskom kostí z paleolitickej Apúlie, ale je určite najkompletnejším. Nanešťastie, kosti sú tak veľmi zarastené stalaktitmi, že znemožňujú odstrániť človeka z jaskyne. Muž Altamura, ktorý mal v čase svojej smrti okolo 35 rokov, je muž s výškou od 1,60 do 1,65 metra. To, že je to muž, bolo určené jeho panvovou anatómiou. Muž pravdepodobne spadol do jaskyne bez toho, aby sa zranil, ale nedokázal nájsť cestu späť alebo vyšplhať sa a hladoval až k smrti. Jaskyňa je pre verejnosť uzavretá nielen kvôli jej ochrane, ale aj preto, že je veľmi ťažko prístupná. Všade na dne jaskyne sú roztrúsené kosti koní, hovädzieho dobytka, jeleňov a iných zvierat, ktoré majú najmenej 50 000 rokov. Múzeum zriadené ako výstavná jaskyňa zobrazuje podrobnosti o človeku Altamura a o príbehu jeho objavenia.

Altamurský chlieb a focaccia – toto si určite prečítajte

Okrem tohto neandertálskeho človeka mestečko Altamura preslávil ďalší príbeh – príbeh o altamurskom chlebe. Pred niekoľkými rokmi McDonald’s otvoril pobočku v Altamure. Netrvalo dlho a pobočka bolo zatvorená a z mesta nadobro odstránená. Stalo sa tak vďaka pekárovi z rodiny DiGesù, ktorý sa postavil proti gigantu rýchleho občerstvenia. Prenajal si malý obchod pri McDonald’s a ponúkol jedlo pozostávajúce z čerstvej domácej focaccie a dezertu. Napriek propagácii od McDonald’s, ľudia z Altamury uprednostnili foccaciu rodiny DiGesù. Príbeh spôsobil veľký rozruch a bol dokonca o ňom natočený v roku 2009 film režisérom Nicom Cirasola – „Focaccia blues“.

A ako to dopadlo s nami?

Keďže sme nechceli skončiť ako altamurský muž a vyhladnúť až na smrť, našli sme si pekáreň a maličký obchodík rodiny Digesù, kde sme si nakúpili čerstvú focacciu (paradajkovú a cibuľovú) a tiež jeden bochník altamurského chleba do zásoby…. všetko vynikajúce, pochúťka, pritom nič okázalé, maximálne jednoduché… a toto, vlastne TOTO dokázalo za niekoľko mesiacov vytlačiť giganta Mc Donalds…? Úchvatné…. poviem vám, priam na neuverenie…. tesím sa na film, určite si ho pozriem. Pretože tento svet je niekedy aj o zázrakoch, a toto sa za zázrak považovať veru dá… Som na nich hrdá a asi aj trošku škodoradostná

Presun smer Matera

V kľude sme sa prešli po večernom centre mesta a vyrazili južne smer Matera, kde na nás čakal Luciana so svojím útulným skalnatým domom. Cesta autom trvala cca 20 minút, čiže je to naozaj „na skok“. Po príchode v dosť neskorých večerných hodinách sme sa ubytovali a tešili sa na našu prvú večernú prehliadku starého mesta Sassi. A bolo sa na čo tešiť…. Ale o tom už v ďalšom článku.

Tak čo? Zaujal vás skoro zázračný príbeh o pekárni Digesù, alebo skôr takmer strašidelný príbeh o altamurskom mužovi a dinosauroch? Môžem vám povedať, jedno lepšie ako druhé… a na prvý deň našej cesty veru až až. Tak ak vás aspoň niečo zaujalo a oddýchli ste si od trápenia, čítajte ďalej, aj ďalšie dni a spomienky na našu cestu sú pekné, zaujímavé a dávajú nádej novým cestám za dobrodružstvom. A ak si prihlásite odber najnovších článkov priamo do svojej schránky, zaručene vám nič neujde 🙂 a okrem toho dostanete zadarmo E-knihu „Vášeň. Jedlo. Taliansko.“ s receptami na jednoduché, ale zato famózne talianske jedlá a nápoje. Tak neváhajte a prineste si takto kúsok Talianska priamo do svojich domovov.

Na záver sľúbený recept na domácu focacciu – neváhajte a stiahnite si ho, ani neviete, kedy ním potešíte svojich najbližších…

Cestovateľský denník s mapou – Okruh južným Talianskom – vo formáte PDF si môžete stiahnuť v našom E-shope v časti E-itineráre.


2 thoughts on “Focaccia (aj s receptom) a chlieb z Altamura – okruh južným Talianskom – časť 2.”

  • No mňamky vyzera to super… A v dnešných časoch tejto krízy to je veru perfektne na zmenu… Z klasických chlebov a rožkov… A iného pečiva.. Dik za inšpiráciu..

    • Ved presne tak som to aj myslela…. kazda zmena je teraz dobra 🙂 a suroviny nie su narocne, takze vela uspechov pri skusani a dobru chut 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.