Počuli ste už o kanvičke na prípravu kávy, ktorá sa volá cuccumella?
Máme doma krásnu medenú starožitnú kanvičku na kávu, môj manžel ju kúpil na trhu so starožitnosťami v malom mestečku Marostica, blízko mestečka Bassano del Grappa na severe Talianska v provincii Vicenza – volá sa La cuccumella napoletana a ako napovedá názov, používala sa hlavne v Neapole. Taliani ju považujú za kráľovnú kávy a práve sa „dožíva“ 200 rokov, keďže svetlo sveta uvidela v roku 1819, ako vynález Parížana s menom Morize.
Marostica
Najprv trochu informácií o Marostice a o trhu starožitností, ktorý sa v mestečku na hlavnom námestí Piazza degli Scacchi koná každú prvú nedeľu v mesiaci od 08,00 do 19,00. Je to krásne podujatie, ktoré treba zažiť… čarovné historické námestie so stánkami, kde sa dostanete k širokej palete starožitností od zaujímavých kúskov nábytku, pohľadníc, mincí, lámp, obrazov, atď. – každý si tam nájde niečo… po obvode námestia bary a reštaurácie ponúkajúce niečo malé pod zub, zmrzlinu, koláčiky a neodmysliteľnú kávu. Mestečko jednoducho žije…. je to milé podujatie hlavne pre domácich, ktorí majú príležitosť v slávnostnom oblečení sa stretnúť na námestí, prejsť sa, posedieť si a porozprávať sa pri malom občerstvení s priateľmi, susedmi a známymi. Podujatie samozrejme aj pre turistov, ktorí sa práve v tom čase v mestečku nachádzajú, tak ako my….
A my sme si našli, alebo lepšie povedané, nás si našla na trhu starožitností v Marostice krásna medená starožitná kanvička na kávu – la cuccumella napoletana. A čuduj sa svete, aj v tom veku, aký evidentne má, je funkčná a vieme si v nej uvariť caffe alla napoletana.
Pôvodný materiál, z ktorého bola kanvička vyrobená, bola meď. Neskôr, okolo roku 1886 je meď nahradená hliníkom a okolo polovice 20. storočia ju postupne nahradil mokka kávovar.
La cuccumella
Kanvička cuccumella sa skladá z piatich navzájom prepojených častí:
- Nádržka na vodu, vybavená rovnou alebo zakrivenou rukoväťou a malou dierkou v hornej časti na boku.
- Zásobník na kávu s tvarom dutého valca, ktorý je otvorený na jednej strane a druhá strana je perforovaná, aby umožnila priechod vriacej vody, kde je umiestnená pražená mletá káva; vonkajšia časť je so závitom, aby sa dal naskrutkovať filter. Zásobník na kávu je umiestnený vo vnútri nádržky na vodu.
- Filter, ktorý uchováva mletú kávu a zabraňuje jej prieniku do výsledného kávového nápoja.
- Nádržka s hotovým kávovým nápojom, ktorá je vybavená výlevkou.
- Veko s rukoväťou na zatvorenie zásobníka na kávu po vybratí zásobníka na vodu.
Zvláštnosťou neapolskej kanvičky na kávu je nápojová nádržka. Je v skutočnosti vybavená výtokom, ktorý je počas varenia otočený smerom dole a nie nahor. Jej rozmery sa líšia v závislosti od množstva kávy, ktorú chcete uvariť, kapacita kávovaru sa meria v šálkach alebo v počte ľudí.
PS Ak máte chuť vlastniť niečo zaujímavé a naučiť sa pripravovať kávu na neapolský spôsob – môžete si úplne novú kanvičku objednať cez internet, stačí do vyhľadávania zadať „la cuccumella napoletana“ a pozrieť si jedno z mnohých videí s postupom ako s kanvičkou narábať.
A čo dodať na záver? Dobrá káva je dobrá káva a či je výsledkom varenia v cuccumelle alebo v mokka kávovare, nie je dôležité. Dôležité je, aby bola pripravená s láskou v srdci ? a vypitá s niekým, s kým je vám dobre…. kto by to vo vašom prípade bol…?
fiíha, tak takúto kávičku som u teba ešte nemala a dúfam, že čo nebolo…môže byť…
Takže rada vyskúšam…♥♥♥
To vies, ze si vzdy vitana 🙂