Základné cesto na domácu výrobu cestovín alias koľko druhov cestovín poznáme?

Základné cesto na domácu výrobu cestovín alias koľko druhov cestovín poznáme?

Múka semolina

Je to jednoduché. A výsledok je oveľa chutnejší ako z polotovaru alebo zo sušených cestovín. Najlepšia múka na domáce cestoviny je múka semolina. Je vyrobená namletím veľmi tvrdej odrody pšenice. Cestoviny z nej majú vyššiu nutričnú hodnotu a nižší glykemický index. Vďaka väčšiemu množstvu lepku sa nerozvárajú, nie sú však vhodné pre celiatikov. Majú prirodzené žlté sfarbenie, pretože semolina obsahuje viac prírodného farbiva. Semolinovú múku dostanete kúpiť nielen v predajniach zdravej výživy ale už aj v bežných obchodných reťazcoch a dokonca od slovenského výrobcu…. ?. Tu je recept:

Recept – Pasta fatta a casa – základné cesto na domáce cestoviny (pre 4 osoby):

Suroviny:

  • 320 g hladkej múky (alebo múky semolina)
  • 4 vaječné žĺtka (zvyšné bielka je možné zmraziť a použiť inokedy na niečo iné)
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 PL vody (musí byť studená)
  • soľ

Postup:

1. Z jednotlivých surovín vypracujeme tuhšie cesto, ktoré miešame tak dlho, až bude elastické a lesklé a nebude lepivé. Ak je cesto príliš „hutné“, nebojte sa pridať po troche studenej vody a oleja.

2. Cesto vytvarujeme do formy lopty, zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho 1/2 hodiny odpočívať. Cesto je možné uložiť na noc do chladničky, je nutné ho pred ďalším spracovaním min na 30 min vybrať na izbovú teplotu.

3. Potom ho vyvaľkáme pomocou strojčeka na cestoviny alebo valčeka na pomúčenej doske na tenké, cca 2 mm cesto, ktoré pomocou strojčeka na cestoviny spracujeme na požadované tvary. Ak nemáme k dispozícii strojček na cestoviny, môžeme použiť valček a nôž.

4. Hotové cestoviny položíme na pomúčenú dosku a necháme ich trocha vysušiť. Je možné ich zamraziť, dôležité je vkladať ich do vriacej vody priamo z mrazničky, nenechať ich rozmraziť.

5. Varíme v jemne osolenej vode cca 4 minúty.

E-kniha a recept

Tento recept nájdete aj v E-knihe plnej ďalších talianskych receptov… Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje, medzi nimi aj cesto na domácu výrobu cestovín… E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

Koľko tvarov talianskych cestovín poznáme?

Existuje viac ako 300 tvarov cestovín a okolo 1300 rôznych názvov, to znamená, že cestoviny rovnakého tvaru môžu mať vzhľadom na región, kde sa používajú, iný názov. Tak isto býva ich názov spojený s omáčkou, aká je použitá. V princípe poznáme dlhé, stredne dlhé, krátke, ploché, dekoratívne, polievkové a plnené cestoviny. Či už pappardelle, fettuccine, fusilli, penne, farfalle, fiori, ravioli, tortellini, či ďalšie, všetky sú chutné, krásne a plné fantázie a emócie ?

Dobrú chuť!

TLAČENÁ KNIHA O TALIANSKU, CESTOVANÍ, VARENÍ A ŽIVOTNOM ŠTÝLE TALIANOV:

Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY .

K objednávke posielame malý darček zadarmo.

E-KNIHA PLNÁ TALIANSKYCH RECEPTOV:

Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápojeE-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).

E-knihu vo formáte PDF dostanete zadarmo – stačí, ak si prihlásite odber najnovších článkov z www.talianskosrdcom.sk priamo do svojej schránky.

Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu – nahliadnite dovnútra, pribudli nám novinky:

Naše knihy

Štýlová porcelánová šálka na pravú taliansku kávu alebo kapučíno
Naše plecháčiky
Naše zápisníky

Darčekové perá s nápisom

Nálepka “Talianske srdce”

Veľa iných drobností, ktoré potešia srdce každého talianofila (vrátane výhodných darčekových setov) nájdete v našom e-obchodíku, stačí kliknúť na tento obrázok:

Ďalšie nápady priamo v e-obchode…

Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.

Taliansko  srdcom

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je Logo-TS-2-1024x996.png



2 thoughts on “Základné cesto na domácu výrobu cestovín alias koľko druhov cestovín poznáme?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *