Plnený baklažán – zo série „Baklažán na 3 spôsoby“ – 1. časť
Pôvod baklažánu
Baklažán je zdravá dobrota, v talianskej kuchyni využívaná vo veľkej miere. Je príbuzný paradajke a zemiaku, ale je viac exotický – pochádza z Nepálu, Indie, Bangladéšu, Pakistanu a Srí Lanky. Rastlina je trvalka, má fialové kvietky a plody tmavo fialové až čierne. Pokúsila som sa ho dopestovať vo vlastnej záhradke, v našich klimatických podmienkach to ale nie je ideálne.
V čom nám pomáha?
Plod obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, je antioxidantom a preto chráni pred rakovinou. Pozitívne vplýva na srdce a kardiovaskulárny systém, tiež je vynikajúci na mozog a zlepšenie pamäte. Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny a jeho mierne preháňajúce účinky pomáha v prípade, že trpíte zápchou.
Ideálna ľahká a chutná večera pre fit postavu do plaviek
V lete ponúka telu dostatočnú hydratáciu a veľmi dobre pôsobí aj na pokožku. Z kalorického hľadiska je považovaný za nízko kalorickú potravinu. Neobsahuje tuk a preto je vhodný pri akejkoľvek diéte. A aký je dobrý… keď ho správne upravíte… tak poďme na to, zoznámim vás s veľkou dobrotou…
Recept – Melanzane ripiene – plnený baklažán (pre 4 osoby):
Suroviny:
2 baklažány
2 strúčiky cesnaku, 1 stredná cibuľa
½ konzervy lúpaných paradajok (možno pridať 1 polievkovú lyžicu cukru)
200 g šunky alebo údeného mäsa (pre ďalšie varianty viď Poznámku)
olivový olej
strúhanka
tvrdý strúhaný syr
soľ
čierne mleté korenie
Postup:
- Baklažány rozpolíme po dĺžke a vydlabeme z nich dužinu, ktorú pokrájame na malé kúsky. Polovice baklažánu sparíme vo vriacej osolenej vode. Každú polovicu baklažánu posolíme a pokvapkáme olivovým olejom.
- Na oleji osmažíme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme na drobno nakrájané kúsky šunky a prelisovaný cesnak. Ďalej pridáme kocky baklažánu a podusíme do zmäknutia. Zalejeme nakrájanými lúpanými paradajkami, dochutíme soľou a čiernym korením.
- Odstavíme z ohňa a zahustíme strúhankou.
- Masou naplníme polovice baklažánov a dáme do vyhriatej rúry (250 st. Celzia) zapiecť na cca 20 minút. Krátko pred dopečením posypeme každý baklažán strúhaným syrom a necháme ešte dopiecť.
Poznámka: Namiesto šunky môžeme použiť huby (vegetariánska verzia) alebo mleté mäso. V prípade mletého mäsa použijeme namiesto paradajok vajíčko a pečieme cca 40 minút.
Dobrú chuť!
TLAČENÁ KNIHA O TALIANSKU, CESTOVANÍ, VARENÍ A ŽIVOTNOM ŠTÝLE TALIANOV:
Ďalšie recepty a veľa iných informácií nájdete v tlačenej knihe s názvom “Taliansko s láska majú 3 spoločné veci” s podnázvom “Cestovanie”, ktorú si môžete objednať v našom E-shope. Viac o knihe sa dozviete v popise v E-shope vrátane náhľadov jednotlivých strán alebo v menu v záložke KNIHY .
K objednávke posielame malý darček zadarmo.
E-KNIHA PLNÁ TALIANSKYCH RECEPTOV:
Veľa ďalších talianskych receptov nájdete aj v E-knihe na blogu www.talianskosrdcom.sk. Stačí, ak sa prihlásite na odber najnovšieho článku priamo do vašej schránky a obratom obdržíte link na stiahnutie e-knihy plnej famóznych fotografií a receptov na talianske jedlá a nápoje. E-knihu (je vo formáte PDF) vám prinášam zadarmo, pretože láska (aj tá k Taliansku) ide predsa cez žalúdok… Vychutnajte si kúsok Talianska priamo zo svojich domovov :-).
Navštívte náš E-shop, postupne dopĺňame všetko, čo súvisí s Talianskom a s láskou k nemu, potešte seba alebo niekoho blízkeho, o kom viete, že Taliansko miluje… Malá ochutnávka z E-shopu – nahliadnite dovnútra, pribudli nám novinky:
Naše knihy
Darčekové perá s nápisom
Nálepka “Talianske srdce”
V našom e-shope nájdete toho oveľa viac… stačí, ak kliknete ne obrázok dole a môžete vyberať…
Chcete dostávať novinky z našej stránky priamo do svojej mailovej schránky? Máte radi Taliansko a všetko, čo s ním súvisí? Nechcete zmeškať nič, čo by vás mohlo zaujať? Stačí, ak vpíšete do formulára “Najnovší článok priamo do tvojej schránky” svoju mailovú adresu a o ostatné sa postaráme my.
Taliansko ♥ srdcom